Recensie Brutale Winterbekentenissen

Gezien: Brutale Winterbekentenissen door toneelvereniging Vondel

Regie: Ingrid Kluft

Dorpshuis De Zwaan, 8 maart 2013

Vondel schittert in “Brutale Winterbekentenissen”

Uitgeest – Met het voorjaarsstuk waarmee Toneelvereniging Vondel agelopen weekend op het podium van dorpshuis De Zwaan stond, hebben zij weer een goed greep gedaan in de stukken van hedendaagse Nederlandse toneelschrijvers.

Brutale winterbekentenissen, een komedie vol grappige schaduwzijden, van Paul Haenen is een zeer geslaagde uitdaging gebleken. De vader woont samen met twee zussen. Hij is getrouwd met de jongste en getrouwd geweest met de oudste.

Hij heeft twee kinderen. Van elke vrouw één.  Gezamenlijk leiden zij een zogenaamd harmonieus gezinsleven. Ondertussen heerst er onderhuids een behoorlijke spanning.

Om deze verstikkende sfeer in huis te doorbreken verzinnen de dochter en de zoon een spel waarbij elk van de gezinsleden de schaduwzijde van zichzelf moet laten zien. Wat begon als een spel wordt een bikkelharde confrontatie met juist die kanten die zij voor zichzelf verborgen hadden willen houden. De onthullingen en bekentenissen liegen er niet om: Zo onthult de vader dat hij stiekem in vrouwenkleren loopt, de zoon bekent dat hij regelmatig naar feesten gaat waar het de sport is om elkaar de kleren van het lijf te scheuren.

De dochter vertelt dat ze in het bejaardenhuis waar ze werkt uit ergernis een paar oudjes tegen de vlakte heeft geslagen.

Onder de keiharde confrontaties en uitspraken zit ook een behoorlijke dosis humor. Of zoals een toeschouwer zei: “Ik heb me tranen gelachen om de gespeelde humor, én gehuild om het gespeelde verdriet”.

Het was voor de spelers een hele klus om dit stuk er in sneltreinvaart in te krijgen. Na de succesvolle opvoering van “A christmas carol” in de laatste week van november, meteen al begin maar dit mo, maar niet gemakkelijk te spelen stuk zo neerzetten mag een prestatie van formaat genoemd worden.

De vijf enthousiaste spelers Wendy Koper, Karin Bockman, Steven van der Meer, Patrick Verdiesen en Desiree de Waal zijn er onder de inspirerende leiding van Ingrid Kluft meer dan goed in geslaagd een enerverende voorstelling neer te zetten. Zij mochten van de goed gevulde zaal een staande ovatie in ontvangst nemen.

Anita Webbe